Overdam Planteskoles nyhedsbrev april 2011

Overdam Planteskole

Så er det forår

Planterne er beskåret, bedene og græsplænen er revet og planterne pibler op af jorden – det er forår. Et nyt haveår med dets udfordringer er i gang. Forventningens glæde er stor og forhåbentlig bliver den indfriet. Inden for den sidste uges tid er temperaturen steget, også jordtemperaturen. Det vil sige at det er tid for spredning af gødning. Alt for mange haveejere gøder for tidligt inden planterne er klar til at optage næring, og så er det at gødningen ender i jorden og grundvandet i stedet for i planterne.

Udbuddet af gødningstyper er enormt, men vælg en gødning der kan bruges på alle havens planter, så man slipper for at have 5-7 forskellige poser stående i udhuset. På gødningsposerne bør der stå tre tal for henholdsvis kvælstof, fosfor og kalium – en såkaldt NPK-gødning. Vælg én, hvor det første tal (for N) og det sidste (for K) er næsten lige store. F.eks. 12-5-14 eller 14-3-18 eller 14-3-15 (det er den vi forhandler), som alle er med mikronæringsstoffer og svovl. Og så er de samtidig klorfattige. Det betyder at man kan bruge denne gødning til alle sine planter. Til græsplænen, til Rhododendronerne, til køkkenhaven, til roserne m.m.

Husk: Spred ikke gødning på våde planter. Spred gødningen med en gødningsspredevogn eller brug hænderne. Spred ikke gødning med en baghånd, men anvend en forhånd. Det giver den perfekte spredning.

I denne uge fylder vi drivhuset med sommerblomster, så det er klar til lørdag den 30. april kl. 16.00 når vi holder sommerblomstkursus. Det er åbent for alle, der vil høre om spændende kombinationer af sommerblomster og/eller med græsser, have de sidste tips om gødning og  se de sidste nyheder. Se også under ”Kurser” på hjemmesiden. Varighed: En time.

Calamagrostis acutiflora 'Waldenbuch' - Havesandrør

En rigtig flot græs, der netop nu er sartgrøn i bladfarven. Selvom det varme vejr først startede for en uges tid siden, så er den allerede 30 cm høj, har en sart grøn bladfarve og en tæt bladtue. Som billedet viser, så er den allerede til Sankt Hans omkring 180 cm høj. En græs der kan bruges solitært, i beplantninger sammen med purpursolhat eller i krukker og kummer hvor man ønsker læ.

Waldenbuch

Carex pilosa 'Copenhagen Select' - Stargræs

Det er fantastisk, som denne græs bliver anvendt i store anlæg i Danmark. Netop nu er den udsolgt, men den næste produktion er klar til juni-juli. Det er en græs vi har fået fra Københavns Botaniske Have, som har indsamlet den i Alperne. Som det ses på billedet tåler den rodtryk (konkurrence) fra store træer.

Dette foto er taget under en stor hængebøg på Overdam Planteskole, hvor der er lagt Mini-Påskeliljer 'Jack Ripe' sammen med den. Det er en flot, stedesgrøn, bunddækkende græs, der bliver 30 cm med blade og 40 cm med aks. Ved rådhuset i Ballerup vil der blive plantet 1200 af denne græs, sammen med andre græsser i en ny beplantning under forskellige nye, høje træer ved Rådhuset inden for de næste par uger.

copenhagen-select

 


April '11
Overdam.dk
Græsser.dk
Overdam Planteskole, Agiltevej 11, 2970 Hørsholm, 45 86 08 41.